به طور حتم شما هم برای یکبار نام شقاق مقعدی را شنیده اید و می دانید که در صورت عدم درمان آن, ممکن است منجر به بروز عارضه های دیگر شوند. فیشر از جمله بیماری هایی است که احساس درد و خونریزی را در هنگام اجابت مزاج برای فرد به وجود آورده و تحمل آن را طاقت فرسا می کند. در این مقاله قصد داریم تا ببینیم که درمان فیشر چیست و چه روش هایی برای مداوای آن می توان پیشنهاد کرد.
فهرست عناوین
شقاق چگونه به وجود می آید و درمان فیشر چیست؟
شقاق مقعدی که در زبان خارجه (Anal Fissure) ترجمه می شود, یک نوع بیماری است که از ترک خوردگی و زخم در لبه داخلی رکتوم به وجود می آید. در حقیقت این عارضه به دلیل عدم رعایت یکسری نکات و دستورالعمل های بهداشتی در فرد بروز پیدا می کند ولی مهمترین عامل تاثیرگذار, یبوست و اسهال طولانی مدت می باشد. دردی که بیمار در هنگام اجابت مزاج دارد به میزانی شدید است که تحمل آن برای فرد بسیار طاقت فرسا و توانایی برخورد با آن را سخت خواهد بود. به طور معمول فیشر به دو دسته کلی مزمن و سطحی تقسیم بندی می شوند که در صورت امکان پذیر نبودن مداوای خانگی, تنها راه حل درمان به وسیله جراحی است که امروزه از روش های ساده تری برای عمل شقاق استفاده می شود.
علت بروز شقاق مقعدی چیست؟
علت بروز شقاق می تواند با توجه به شرایط و نوع زندگی افراد متفاوت باشد که موارد زیر از این قبیل می باشند:
- یبوست
- اسهال طولانی مدت
- عدم انجام فعالیت های ورزشی در طول روز
- آمیزش جنسی مقعدی
- خاراندن بیش از حد نواحی مقعد
- مصرف زیاد غذاهای فست فودی که منجر به بروز یبوست در فرد می شود
- بارداری و زایمان مکرر
- تنگ بودن دریچه مقعد
- تمییز کردن نواحی مقعد با دستمال زبر
- سابقه بیماری های مقاربتی و کرون
- سرطان روده
روش های درمان فیشر چیست؟
برای درمان فیشر در مراحل اولیه از دارو استفاده می کنند که در صورت عدم موفقیت در بهبود کامل بیمار, از روش های دیگری بهره می برند که نمونه بارز آن جراحی با لیزر می باشد. شاید بسیاری از افراد از عمل هراس داشته باشند ولی باید خاطر نشان کنم که تنها راه حل قطعی و بدون بازگشت جراحی است. در ادامه با هر کدام از راهکارهای درمان فیشر بیشتر آشنا خواهید شد.
درمان خانگی و گیاهی
همان گونه که در موارد بالا نیز به آن اشاره کردیم; درمان های خانگی و گیاهی برای افرادی مناسب است که به تازگی دچار بیماری شقاق شده اند. در مراحل ابتدایی ابتلا به فیشر, التهاب های پوستی در دیواره کناری رکتوم بروز پیدا می کند که بعد از مدتی به علت بی توجهی بیمار نسبت به درمان به موقع آن, دچار کستردگی و حجیم شدن تورم خواهد شد. در ادامه با مواردی آشنا می شوید که نقش موثری در کاهش درد ناشی از این بیماری دارد.
- پرهیز از نگه داشتن اجابت مزاج و یا به تاخیر انداختن آن
- مصرف زیاد مایعات و فیبر که از بروز یبوست جلوگیری می کند
- عدم نشستن طولانی مدت در توالت برای اجابت مزاج
- رعایت نظافت شخصی بالخصوص نواحی مقعد
- استفاده از مکمل های فیبری
- مصرف ملین ها
- عدم استعمال تحریک کننده پوستی مانند صابون های معطر و..
- درمان به موقع یبوست و اسهال که در صورت مداوا نکردن آن منجر به عود مجدد بیماری می شود
- روزی 5 الی 30 دقیقه در آب گرم بنشینید و استراحت کنید
- استعمال روغن زیتون و سرکه سیب بر روی نواحی درگیر به شقاق
- با آرامش غذا جویدن; باعث کمک به دستگاه گوارش شده و در نتیجه فشار زیادی را به عضلات مقعد وارد نمی کند.
لیزر, بهترین راه حل
یکی از روش های موثر و قطعی در درمان بیماری شقاق مقعدی, جراحی به روش لیزر می باشد که نسبت به عمل های سنتی از مزایای زیادی برخوردار می باشد. مراحل انجام این روش بدین گونه است که ابتدا محل مبتلا شده به شقاق را توسط داروهای موضعی, بی حس می کنند و سپس توسط لیزر زخم مورد نظر را برداشته و با باند کوچکی آن را پوشش می دهند. امروزه با توجه پیشرفت علم و تکنولوژی در این عرصه افراد مبتلا به بیماری های نشیمنگاهی از لیزر برای مداوای عارضه خود استفاده می کنند که شامل مزیت های زیر می شود:
جراحی شقاق به روش لیزر سبب کاهش عارضه بی اختیاری مقعد در دفع مدفوع می شود.
- زخم حاصل از این روش جراحی در مدت زمان کوتاهی بهبود پیدا می کند
- انتقال عفونت های خطرناک مانند هپاتیت, ایدز و… در جراحی های سنتی متصور است ولی در این روش وجود ندارد.
- بازگشت به محیط زندگی و کار در کوتاه ترین زمان
- کنترل عروق خونی و در نتیجه کاهش میزان خونریزی از دیگر مزیت های عمل فیشر به روش لیزر می باشد.
- نیاز به پانسمان های طولانی و بزرگ نیست و با مقداری باند می توان محل عمل را پوشش داد.
- زمانبر نبودن جراحی به روش لیزر باعث شده ت کادر پزشکی افزایش پیدا کند.
- سطحی بودن میزان جراحت باعث می شود که آسیب جدی به بافت های مجاور وارد نشده و بیمار احساس درد و خونریزی کمتری را تجربه کند.
- مهمترین دلیلی که اکثر افراد جراحی به روش لیزر را نسبت به عمل سنتی ترجیح می دهند, مشکل ساز نبودن روند درمان برای بیمار است.
- عدم بستری شدن در بیمارستان و ترخیص بیمار 30 دقیقه بعد از عمل از ویژگی های مثبتی است که برای بسیاری از افراد کاربردی می باشد.
- فعال و سرپا شدن بیمار بلافاصله بعد از جراحی از جمله مزیتی است که افراد سالخورده به آن نیاز دارند. همانطور که می دانید افراد کهنسال به دلیل کم تحرکی طولانی مدت درصد ابتلا به بیماری آمبولی(لخته شدن خون در رگ های پا) در آن ها بالا رفته و در نتیجه بهترین گزینه برای این قشر از جامعه جراحی با روش لیزر می باشد.
- پزشک آنورکتال جهت درمان شقاق مقعدی از دو نوع لیزر کم توان و پر توان استفاده می کنند که هرکدام از آن ها کاربرد متفاوتی در بهبود زخم, کاهش التهاب و… دارد.
- دوره نقاهت کوتاه مدت نسبت به عمل های سنتی و باز
- عدم انجام آزمایشات قبل از عمل که زمان و هزینه زیادی را از بیمار می گیرد