یکی از بیماری های پوستی و التهابی که در نواحی مقعد میان عامه مردم بالخصوص مردان شایع می باشد, کیست مویی نام دارد. اگرچه این عارضه را بسیاری از افراد نمی شناسند ولی باید بگوئیم که ابتلا به آن, مشکلات زیادی را از جمله عدم فعالیت ورزشی و تحرک های روزانه به همراه داشته و فرد با احساس درد وحشتناک همراه می سازد. در این مقاله کارآمد قصد آن را داریم تا در ارتباط با علت کیست مویی در زنان و همچنین راهکارهای مداوای آن بیشتر صحبت کنیم; پس تا پایان با ما همراه باشید تا مطالب زیادی را به شما منتقل کنیم.
فهرست عناوین
سینوس پیلونیدال و علت کیست مویی در زنان چیست؟
کیست مویی که در علم پزشکی به آن سینوس پیلونیدال گویند, نوعی بیماری شناخته شده پوستی بوده که با تجمع چرک, منجر به بروز این عارضه در افراد می شود. سینوس مویی معمولا در نواحی نشیمنگاهی و در بالای باسن رخ می دهد که متاسفانه در کشور ما در میان آقایان بسیار رایج می باشد. مهمترین علت کیست مویی در زنان, نشستن زیاد در یک نقطه است ولی این مورد تنها نبوده و دلایل دیگری نیز در بروز آن موثر می باشد که عبارتند از:
- ایستادن و نشستن در یک نقطه به مدت طولانی بدون تحرک و فعالیت
- سن بلوغ و رشد موهای زائد در نواحی نشیمنگاهی
- ارثی بودن و سابقه بروز این عارضه در خانواده
- اضافه وزن و چاقی مفرط
- کلفت بودن موهای ناحیه بالای باسن
- شیوه زندگی غیرفعال و عدم انجام فعالیت های ورزشی و تحرکی
- مصرف غذاهای پرچرب و فست فودی
- خارش زیاد و آسیب دیدگی در نواحی مقعدی
- وجود سوراخ های مادرزادی در انتهای دنبالچه
- پوشیدن لباس های تنگ و آزاردهنده که منجر به اصطکاک مداوم پوست بدن شود
- عدم رعایت بهداشت فردی
- وارد کردن ضربات سنگین و محکم به نواحی پائین تنه
علائم بیماری موی برگشتی چیست؟
بسیاری از افرادی که به بیماری کیست مویی مبتلا هستند, در مراحل اولیه ابتلا هیچ گونه علائمی را به همراه ندارند ولی بعد از مدتی با نشانه های زیر مواجه می شوند.
- احساس درد شدید و یا مقطعی در بالای دنبالچه مقعد
- تورم و التهاب
- تغییر رنگ و حالت پوست به قرمز
- ترشح خونابه و چرک از نواحی داخلی رکتوم
- استشمام بوی نامطلوب ناشی از گسترش عفونت
- تجربه درد در هنگام نشستن و فعالیت های ورزشی طولانی
- موهای خارج شده از محل زخم
- وجود سوراخ های متعدد در لایه های سطحی پوست
- در بعضی از افراد ممکن است همراه با تب کم و یا با شدت زیاد باشد
- رطوبت غیرمنتظره و غیرعادی در نواحی پائین نشیمنگاه
روش های پیشگیری و درمان کیست مویی
همانطور که در موارد بالا نیز به آن اشاره شد; کیست مویی از جمله عارضه های پوستی است که وجود برخی از شرایط محیطی منجر به بروز آن در نواحی پائین تنه می شود. اگر شما نیز از ابتلا به این عارضه ترس و واهمه دارید, سعی کنید با رعایت یکسری نکات و دستور العمل های بهداشتی و غذایی, آن را از خود دور کنید. روش های پیشگیری از ایجاد کیست مویی عبارتند از:
- رعایت بهداشت فردی
- پرهیز از خوردن غذاهای فست فودی و پرجرب
- رفع موهای زائد در بدن
- پوشیدن لباس های مناسب و پرهیز از موارد تنگ و آزاردهنده
- اجتناب از نشستن و ایستادن زیاد در یک ناحیه و نقطه
- تعادل وزن
- افزایش فعالیت های ورزشی به صورت مداوم همچون پیاده روی و…
در گذشته برای درمان بیماری های نشیمنگاهی همچون موی برگشتی از جراحی های باز استفاده می کردند که علاوه بر عوارض جبران ناپذیری که به همراه داشت, منجر به خونریزی و احساس درد در حین عمل می شد. خوشبختانه امروزه تمامی راهکارهای قدیمی منسوج شده و با پیشرفت دانش پزشکی, درمان سینوس مویی را به روش لیزر قابل مداوا خواهد بود. به طور معمول افرادی که به این دسته از بیماری ها مبتلا می شوند, تلاش زیادی می کنند که از داروهای گیاهی و خانگی به جهت از بین بردن عارضه خود استفاده کنند. اما در پاسخ باید بگوئیم که تنها راهکار قطعی برای ریشه کن کردن این بیماری, لیزر خواهد بود. در ادامه مطالب با مزیت های آن بیشتر آشنا می شوید که عبارتند از:
- اولین مزیتی که برای این دسته از جراحی ها می توان نام برد, استفاده نکردن از داروهای بیهوشی و در عوض آن بهره بردن از بی حسی موضعی است که عوارض کمتری را برای فرد بیمار در آینده به همراه خواهد داشت.
- بدون نیاز به انجام آزمایشات طولانی و هزینه بر قبل از عمل که این معضل را بسیاری از افراد به آن مبتلا می شوند.
- دوره نقاهت کوتاه مدت در مقایسه با عمل های دیگر
- کاهش بی اختیاری بافت ها و عضلات نواحی مقعد در دفع مدفوع
- افزایش سرعت بهبود زخم های ناشی از لیزر
- عدم انتقال عفونت های خطرناک به بافت های اطراف مقعد
- عدم نیاز به پانسمان های طولانی و پوشش دادن محل زخم با مقدار کمی گاز استریل
- مشکل ساز نبودن روند درمان برای بیمار از دیگر مزیت های این روش از درمان است.
- بدون نیاز به بستری شدن بیمار در بیمارستان و ترخیص وی در همان روز
- فعال و سرپا شدن بیمار بعد از جراحی با لیزر از مهمترین ویژگی های این راهکار درمانی بوده که برای افراد کهنسال و سالخورده بسیار حائز اهمیت می باشد. به طور معمول این دسته افراد به دلیل کم تحرکی, احتمال ابتلا به آمبولی (لخته شدن خون در رگ های پا) در آن ها بیشتر بوده و همین موضوع سب محبوبیت لیزر در میان آن ها شده است.
کیست مویی زنانه اغلب در چه سنی رخ می دهد؟
با توجه به اینکه میزان گسترش کیست مویی در زنان بسیار کمتر از آقایان بوده, به همین دلیل میزان مراجعه خانم ها به کلینیک تهرانی بیشتر خواهد بود. به طور معمول خانم ها به دلیل تغییرات هورمونی در معرض ابتلا به این دسته از بیماری های مقعدی همچون سینوس مویی هستند که شرایط را برای آن ها سخت تر می کند. این دسته از افراد غالبا در سنین 15 الی 25 سالگی به این بیماری مبتلا می شوند و علت اصلی آن نیز چیزی جز نشستن زیاد در یک ناحیه و نقطه نیست.